Zrovna jste si uvařili svůj oblíbený čaj, a protože ho neradi pijete hořký a bílý cukr z řepy kvůli diabetu nemůžete, sáhnete jako obvykle po tabletce sacharinu? Vyzkoušejte STÉVII SLADKOU.
Stévie sladká je bíle kvetoucí tropická rostlina, jejíž původní domovinou jsou Jižní a Střední Amerika. Zde si s ní domorodé kmeny v Brazílii a Paraquai sladili svůj čaj maté a dokonce ji používali v přírodní medicíně. Mimo jiné s ní léčili i cukrovku.
Glykosidy, které stévie sladká obsahuje, jsou až 300krát sladší než sacharóza a podle některých studií dokážou zvýšit produkci inzulinu u diabetu II. typu.
Stévie je sladká prakticky celá, kromě kořenů. Nejvíce sladivých látek však obsahují její listy. Jestliže rádi zahradničíte, můžete si svoji vlastní rostlinu stévie vypěstovat. Buď na parapetu okna, nebo ve skleníku. Jedná se o tropickou rostlinu, která miluje teplo a slunce a nejlépe se jí bude dařit při teplotách nad 25 stupňů Celsia v kvalitním zahradním substrátu s vysokým obsahem humusu. Pozor - při teplotě okolo 5 stupňů Celsia stévie vadne a mrazy ji zcela zničí.
Konzumovat můžete buď čerstvé listy nebo usušené. Pokud se vám nechce se pustit do vlastního pěstování, protože se vám to zdá příliš zdlouhavé, v nabídkách obchodů jsou již k dostání sladidla ze stévie sladké v tabletkách, v prášku i v tekuté formě. Stačí si jen vybrat.
Stévie sladká