Vypěstovali jste obří dýni a nevíte, co s ní? Možná, že vám v zimě přijde na chuť dýňový kompot, jehož recept vám přinášíme. Příprava kompotu není složitá, snad jen trochu náročnější na čas, máte-li dýni hodně velkou. A když nahradíte cukr umělým sladidlem, tak si na dýňovém kompotu budou moci pochutnat i diabetici.
Dýni upláchněte, oloupejte a vydlabte z ní měkkou část dužiny včetně semínek. Ta nevyhazujte, ale usušte. Dýňová semena jsou totiž přírodním zdrojem zinku, který je potřebný pro formování kostí, pomáhá při anemii, je důležitý v prvních 3 měsících těhotenství a pod. Jen tak mimochodem 1 kg dýňových semen obsahuje 200 mg zinku. Hladinu zinku snižuje stres, požívání alkoholu.
Pak žlutou dužinu dýně nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm a vložte do hrnce. Zalijte octovým nálevem a nechte ji v něm 2 dny macerovat.
Octový nálev na dýni: 1/2 litru octa na 3 litry vody.
Po dvou dnech v tom samém octovém nálevu dýni povařte tak dlouho, až zesklovatí (asi 10 minut). Mezitím si připravte další nálev, kterým budete uvařenou dýni zalévat v zavařovacích sklenicích.
Nálev do zavařovacích sklenic: 3/4 litru vody, asi 5 kusů hřebíčku, asi 6 cm dlouhá celá skořice - vše povařit.
Připravte si zavařovací sklenice. Na dno dejte kolečko citronu bez kůry, pak povařenou dýni a tu zalijte kořeněným nálevem. Přidejte malou lžičku ananasové tresti pro lepší chuť a 1-3 tabletky umělého sladidla typu sacharin. Zavíčkujte a sterilizujte.
Zavařeninu sterilizujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
Poznámka: Chcete-li mít kompot zavařený s cukrem, protože nemusíte brát ohled na diabetiky, tak do nálevu na 3/4 litru vody přidejte 1/2 kilogramu cukru. A sacharin pak již samozřejmě do skleniček nepřidáváte.
Tykev